Toen ik eind 2019 hoorde dat Ironman in 2020 een race zou organiseren in Hoorn wist ik het zeker: een triathlon in mijn geboortestad kan ik niet laten schieten. Ik hoefde er dan ook niet lang over na te denken om mij in te schrijven voor deze wedstrijd. Helaas liep alles even anders dan anders…
Vanwege de voortdurende corona-pandemie werd de Ironman 70.3 West-Friesland van 2020 uiteindelijk verschoven naar 2021. Eerst zou de triathlon eind juni plaatsvinden, later werd dit weer september. Een datum in september kwam mij echter totaal niet uit. Ik had de keuze om de triathlon weer een jaar door te schuiven, of mijn inschrijving over te laten boeken naar Ironman 70.3 Maastricht-Limburg. Deze werd op 1 augustus georganiseerd; een datum die mij veel beter paste. Ik ben dan ook voor deze optie gegaan.
Met de camper ging ik, samen met Edith en Kona (onze Labradoodle), naar Limburg. Uitvalsbasis was camping Geuldal; hier waren we recentelijk al geweest in verband met mijn Vertical K avontuur. Deze camping had het nieuws nog gehaald doordat ze tijdens de heftige regenval ontzettend veel last hadden gehad van wateroverlast. Hier was gelukkig bijna niets meer van te merken dat wij er waren. Leuk detail was dat het fietsparcours van de Ironman voor de camping langs ging.
Nadat we vrijdag in Limburg aankwamen zijn we naar Maastricht gegaan om me daar te registreren en mijn startbescheiden op te halen (om de een of andere illustere reden stond ik geregistreerd als Amerikaan; dit kreeg ik niet meer gewijzigd helaas). Dit zodat ik alles rustig kon voorbereiden voor de fiets check-in op zaterdag. Ik heb inmiddels al wat triathlons achter de rug dus wist inmiddels wel wat me te wachten stond. Door de hevige regenval in de regio was het helaas nog maar de vraag of het zwemonderdeel van de triathlon wel doorgang kon vinden. De stroming in de Maas was namelijk heel erg sterk waardoor het naar alle waarschijnlijkheid onverantwoord zou zijn om in de Maas te zwemmen. Voor de 4184- en de 5150-afstand, welke op zaterdag werden gehouden, werd het zwemonderdeel dan ook afgelast. Later volgde ook de beslissing dat voor de 70.3 het zwemmen geen doorgang kon vinden. Het werd een run-bike-run; in plaats van 1,9 kilometer zwemmen moest er eerst 5,3 kilometer hardgelopen worden. Daarna gevolgd door 90 kilometer fietsen en een halve marathon. Dit had ik nog niet eerder gedaan tijdens een triathlon, maar voor alles moet een eerste keer zijn. De fiets-check in op zaterdag ging verder voorspoedig. Het was fijn om weer eens een echte wedstrijdsfeer te beleven.
Zondag; race-day. Het startschot zou om 09:00 klinken. Voordeel hiervan is dat ik niet belachelijk vroeg mijn bed uit hoefde. Samen met Edith en Kona gingen we met de camper naar Maastricht. We hadden een mooi plekje nabij het parc fermee waar we konden parkeren. Zo kon ik de laatste voorbereidingen treffen, zoals het oppompen van mijn fietsbanden en het bevestigen van alle bidons en gelletjes aan mijn fiets. Bijkomend voordeel van een camper is ook dat eventuele sanitaire behoeftes gedaan konden worden zonder dat ik daarvoor in de rij hoefde te staan bij de Dixies; vaak niet de meest frisse plek om naar het toilet te gaan. Na een afscheidskus en knuffel van Edith en de hond ging ik richting de start. Het was mijn doel om deze triathlon onder de 6 uur te finishen. Ik had dus wel een schema in mijn hoofd waarop ik zou vertrekken. Of het ook daadwerkelijk zou lukken is altijd maar weer de vraag.
Er was sprake van een rolling start. Elke 5 seconden gingen er 4 atleten van start. Hoewel de start dus om 09:00 was, begon ik pas om 10:10 aan mijn wedstrijd. Tot die tijd stond ik te wachten in het startvak. Het was niet bijster warm dus ideaal was dit niet; ik begon al goed af te koelen. Ook was het even alsof er geen sprake was van aangepaste maatregelen; iedereen stond schouder aan schouder te wachten totdat ze aan de wedstrijd konden beginnen. Eenmaal vooraan in het startvak klonk het start-signaal (leuk detail: het was gesampled van het bekende ‘Mariokart’) en begon ik aan mijn 5,3 kilometer hardlopen. Dit ging meer dan perfect. Ik had als doel om onder de 25 minuten weer binnen te zijn. Ik moest dus iets onder de 5:00 per kilometer lopen. Dit lukte aardig. De route ging voor de eerste helft licht heuvelopwaarts. Al snel was ik bij het keerpunt en kon ik al dalend weer terug naar de start. Binnen 30 minuten kon ik, zoals gepland, aan het fietsonderdeel beginnen.
Het fietsen is altijd het stukje waar ik het minst naar uitkijk, zeker wanneer het in Limburg is. Ik ben nou eenmaal niet zo’n klimgeit die van een technisch parcours houdt, maar ik zou er toch aan moeten geloven. Meteen in het begin raakte ik al mijn energy-bars kwijt, doordat deze door de kasseienstrook in het centrum van Limburg mijn fiets uit trilde. Zeker niet ideaal met nog 90 kilometer te gaan. Het fietsparcours had in totaal 560 hoogtemeters volgens de organisatie. Ik wist toen echter nog niet dat deze al in de eerste 45 kilometer gepresenteerd zouden worden. De Bundersberg, Bemelerberg, Geulhemerberg; allemaal heb ik ze voorbij zien komen. Het ideale scenario zou zijn geweest als ik de 90 kilometer binnen 3 uur weg zou fietsen, maar al snel leek dat toch iets te mooi om waar te zijn. Leuk was het wel om inderdaad langs camping Geuldal te fietsen, waar Edith samen met Kona stond om me aan te moedigen. Ondanks de heuvels en bochten ging het fietsen me redelijk goed af. Er stond een straf windje en af en toe kreeg ik een klein buitje op mijn dank, maar uiteindelijk was ik erg tevreden met de 3 uur en 13 minuten die ik nodig had om het fietsgedeelte te volbrengen.
Ik had zin in de afsluitende halve marathon. Mijn focus ligt de laatste tijd veel op hardlopen dus ik had er wel vertrouwen in dat ik de 21 kilometer onder de 2 uur zou kunnen lopen. Het eerste uur lag ik goed op schema, maar toen brak de hemel los. Door de zeikende regen was ik tot aan mijn sokken toe kletsnat van het water. Het koelde serieus af waardoor mijn spieren ook zeer begonnen te doen. Dit alles was terug te zien in mijn tempo. Het lukte me gelukkig wel om te blijven hardlopen waardoor de schade beperkt bleef. Het hardloopparcours was weinig spectaculair; 4x heen en weer over een fietspad met amper publiek zorgde er niet voor dat ik harder ging lopen helaas. Uiteindelijk liep ik na 2 uur en 4 minuten de finish over bij het Gouvernementsgebouw van Maastricht, aangemoedigd door speakers Paul Kaye en Ruud de Haan. De rode loper en de immense finishboog zorgen toch elke keer weer voor kippenvel. Ik zag mijn totale eindtijd: 05:54:19. Mission accomplished.
Bij de finish kreeg ik een bord spaghetti, maar deze smaakte me niet. Verdere versnaperingen ontbraken helaas. Daarnaast moest ik om weer bij mijn fiets te komen een heel eind terug lopen. Door de regen was ik verkoeld tot op het bot; het isolatie-deken wat ik had gekregen bij de finish bood iets uitkomst. Eenmaal bij de fiets aangekomen stonden Edith en Kona mij al op te wachten (welke triatleet kan dat nou zeggen? Dat ze er van te voren al zeker van zijn dat Kona op ze wacht…?).
Eenmaal terug op de camping hebben we een heerlijk flesje champagne gedronken en daarna een hapje gegeten bij het plaatselijke restaurant. Ironman 70.3 Maastricht-Limburg is a wrap. Op naar het volgende avontuur.
De statistieken:
Run split 1:
Afstand: 5,38 m
Duur: 00:25:55
Bewogen duur: 00:25:48
Tempo: 4:49/km
Bewogen tempo: 4:47/km
Gemiddelde snelheid: 12,5 km/u
Gemiddelde bewegingsnelheid: 12,5 km/u
Maximum snelheid: 13,4 km/u
Hoogte winst/verlies: 17m/14m
Gemiddelde cadans: 156 stappen per minuut
Hoogste cadans: 168 stappen per minuut
Gemiddelde hartslag: 164 bpm
Hoogste hartslag: 174 bpm
Officiele Mylaps tijd: 00:00:00
Tijd overgang T1: 00:04:03,6
Bike split:
Afstand: 89,00 km
Duur: 3:11:45
Bewogen duur: 3:11:31
Tempo: 2:09/km
Bewogen tempo: 2:09/km
Gemiddelde snelheid: 27,8 km/u
Gemiddelde bewegingsnelheid: 27,9 km/u
Maximum snelheid: 56,3 km/u
Hoogte winst/verlies: 726m / 726m
Gemiddelde hartslag: 147 bpm
Hoogste hartslag: 167 bpm
Officiele Mylaps tijd: 03:13:12
Tijd overgang T2: 00:06:13
Run split 2:
Afstand: 20,78 km
Duur: 2:05
Bewogen duur: 2:04:55
Tempo: 6:01/km
Bewogen tempo: 6:01/km
Gemiddelde snelheid: 10 km/u
Gemiddelde bewegingsnelheid: 10 km/u
Maximum snelheid: 12,3 km/u
Hoogte winst/verlies: 97m/103m
Gemiddelde cadans: 152 stappen per minuut
Hoogste cadans: 174 stappen per minuut
Gemiddelde hartslag: 164 bpm
Hoogste hartslag: 173 bpm
Officiele Mylaps tijd: 02:04:58
Totalen:
Afstand: 115,91 km
Duur: 5:54:23
Positie totaal klassement: 1545e
Positie leeftijdscategorie: 235e
Officiele Mylaps tijd: 05:54:19
#Stravaproveit
Relive:
Relive ‘Ironman Maastricht’