Diving for a porpo(i)se

Wellicht mijn meest bizarre uitdaging ooit, welke plaats zal vinden in de zomer van 2025!
Uiteraard weer voor het goede doel, via de Sebastiaan Horn Foundation!

Mijn ‘extreme’ duursport-carriere begon in 2013, toen ik al zwemmend het Marsdiep overzwom van Den Helder naar Texel. Dit deed ik onder bizarre omstandigheden en met dit avontuur haalde ik een gigantisch bedrag op voor het goede doel. Het zaadje was geplant.

Inmiddels zijn we meer dan 10 jaar verder. Nog steeds zet ik mij in voor diverse goede doelen door middel van het doen van diverse sportieve uitdagingen. Sinds 2023 is er bij mij bijnierschorskanker ontdekt, wat het sporten wat uitdagender voor mij maakt. Toch wil ik deze ziekte mijn doel en passie niet in de weg laten staan, en sta ik nu aan de vooravond van wellicht mijn meest bizarre avontuur ooit! Terug naar het Marsdiep. Terug waar het voor mij allemaal begon!

In 2025 ga ik namelijk wederom het Marsdiep oversteken. Dit keer niet zwemmend, maar freedivend!! Je leest het goed; de volledige afstand tussen Den Helder en Texel ga ik onder water afleggen! De freedive-techniek die ik hierbij zal gebruiken heet formeel Dynamic with Fins. Natuurlijk mag ik tussentijds boven water komen om adem te halen, maar elke horizontale meter leg ik af onder water. Hiermee zal ik de eerste Nederlander zijn die deze uitdaging aan zal gaan en zeker de eerste bijnierschorskankerpatiënt die zoiets extreems doet.

Dit avontuur is geïnspireerd op de oversteek van wereldberoemd freediver William Trubridge, die in 2019 al freedivend de oversteek heeft gemaakt van het Noordelijke naar het Zuiderlijke eiland van Nieuw Zeeland (Cook Strait). Hoe bijzonder is het dan ook dat ik persoonlijk tips en tricks krijg van William Trubidge himself!


Je kunt mij helpen met de voorbereidingen!! Zo kun je mij helpen aan:

Een logo
Een duikcomputer (Garmin Descent G1)
– Freedive-gear
– Connecties met duikers, mensen met een boot/kayak, verkeerstoren Marsdiep etc.
– Financiële sponsoring (i.vm. volgboot, documentaire etc.)
– Uiteraard donaties voor het goede doel!

Kun je wat voor mij betekenen? Neem dan contact met mij op via info@sebastiaanhorn.nl


Met ‘Diving for a porpo(i)se steun ik:

Stichting SOS Dolfijn is een natuurorganisatie gespecialiseerd in het verstrekken van hulpverlening aan walvisachtigen. De organisatie biedt hulp aan bruinvissen, dolfijnen en walvissen in nood die levend op de Nederlandse kust terecht komen of dreigen te stranden.

SOS Dolfijn is wereldwijd een expert in opvang en rehabilitatie van kleine walvisachtigen, voornamelijk bruinvissen, met hoge succespercentages en vele dieren die na herstel zijn teruggebracht naar de natuur. In Noordwest-Europa is SOS Dolfijn het enige rehabilitatiecentrum voor walvisachtigen en er wordt dan ook tevens hulp geboden aan gestrande dieren in de buurlanden Frankrijk, Duitsland en België. SOS Dolfijn is gevestigd op Landgoed Hoenderdaell in de Kop van Noord-Holland waar het een gerenommeerd educatief walvisopvangcentrum heeft. Naast advies en noodhulp richt de stichting zich op natuurbescherming door middel van onderzoek, educatie en maatschappelijke actie. Vanzelfsprekend speelt de bescherming van walvisachtigen in de Noordzee hierbij een prominente rol. 

SOS Dolfijn wil gerehabiliteerde bruinvissen na uitzetting gaan volgen met een satellietzender.

Het doel van het zenderen van gerehabiliteerde bruinvissen is om na terugplaatsing de dieren te kunnen volgen op zee. Bij SOS Dolfijn wordt in de periode voorafgaand aan de terugplaatsing in zee een volledig fotopaspoort gemaakt van het dier. Hiermee worden alle uiterlijke kenmerken van het dier vastgelegd en kan het dier bij een herstranding mogelijk worden terug herkend. Daarnaast wordt bij succesvol gerehabiliteerde dieren ook onderhuids een chip geplaatst. Het fotopaspoort en unieke chipnummer worden op de dag van vrijlating gedeeld met het brede hulpverlenersnetwerk van SOS Dolfijn langs de kust. Met het herstranden van slechts één vrouwelijke bruinvis in al die jaren, lijkt de opvang van bruinvissen zeer succesvol en nuttig voor het individu. Echter een bruinvis voorzien van een satellietzender kan hier meer zekerheid in geven. Door het zenderen kan het vrijgelaten dier voor een langere periode gevolgd worden. In het verleden hebben onderzoekers al eerder het belang benadrukt om gerehabiliteerde dieren na uitzet te monitoren, als middel om te bepalen of de inspanningen inderdaad wel succesvol zijn. Daarnaast kan er meer geleerd worden over het habitatgebruik van de bruinvis in de Zuidelijke Noordzee. Blijft het dier in de Waddenzee? Of misschien zwemt de bruinvis wel richting Frankrijk. Spannende en erg belangrijke informatie.

Het spreekt voor zich dat een onderzoek als deze erg veel kosten met zich meebrengt! Om deze reden zet ik me met mijn avontuur in voor SOS Dolfijn om het zenderen van bruinvissen mede mogelijk te maken!

Diving for a Porpo(i)se!

PARTNERS:

Buro H. v.d. Laan is hét bouwkundig advies- en tekenburo van Den Helder, gespecialiseerd in het ontwerpen van o.a. vrijstaande woonhuizen, Tiny houses, bedrijfshallen en kantoorgebouwen. Ook kunnen zij je bijstaan met het aanvragen van een omgevingsvergunning en op verschillende vlakken begeleiden en ontzorgen. Dit alles met de grootste nauwkeurigheid en precisie.

Daarom ben ik trots dat ik mag rekenen op de steun van Buro H. v.d. Laan! Een lokale partner, met oog voor detail!


Freediven en ademhaling; deze 2 factoren gaan hand in hand. Gezonde en getrainde longen zijn dan ook erg belangrijk bij mijn avontuur ‘Diving for a Porpo(i)se’! Met Airofit als partner ben ik verzekerd op de beste longtrainer die er op de markt te verkrijgen is. Met deze longtrainer verhoog ik mijn longcapaciteit en daarnaast leer ik efficiënter ademhalen. Zeker nu vanwege de medicatie mijn hemoglobine verlaagd is en ik minder zuurstof vasthou dan normaal, is het belangrijk om goed getrainde longen te hebben!

Alle resultaten zijn terug te zien in een app en op die manier meetbaar, zodat ik nog bewuster kan werken aan mijn manier van ademhalen.


Waar al mijn vorige avonturen toch wel een factor van snelheid, tempo of zware inspanning vereisten, heeft mijn komende uitdaging een hoop te maken met totale ontspanning! De producten van Flowmat zorgen voor optimale ontspanning (zowel lichamelijk als mentaal). Daarnaast geeft het een vitaliserende werking op mijn lichaam en daardoor een verbetering in mijn gezondheid!

In India en andere Aziatische landen wisten ze het allang; maar het gebruik van een spijkerbed (of zoals vandaag: een Flowmat) is goed voor de meditatie en innerlijke rust. Met de producten van Flowmat (een Flowmat, een Flowkussen en een verzwaard oogkussen) stoom ik mij de komende maanden klaar voor mijn meest bizarre avontuur ooit!


<Jouw logo hier?>

DOE EEN DONATIE: